Kedves blogom! Az utóbbi időben nagyon elhanyagollak. Remélem meg tudsz nekem bocsájtani, s nem vállnak el útjaink.
Baklavát készítettem ma. Mákosat, rózsavizes, mézes sziruppal nyakon öntve.
A recept:
Tészta:
Baklavát készítettem ma. Mákosat, rózsavizes, mézes sziruppal nyakon öntve.
A recept:
Tészta:
- 2 csomag 6 lapos réteslap
- 25 dkg mák
- 25 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg vaj
Máz:
- 20 dkg méz
- 2 dl cukor
- 2 ek rózsavíz
- 1/2 citrom leve
Előkészület:
Előveszek egy mély tepsit. A réteslapokat kibontom s kihajtom. A lapok és a tepsi méretét szinkronba kell hozni. Tehát, ha a lap sokkal nagyobb akkor méretre kell szabni. Én egy keskenyebb tepsit használtam és pont jó volt, ha kettévágtam a lapokat.
A cukrot és a mákot összekevertem ezután kávédarálóval ledaráltam.
A sütőt 160 fokra állítottam
Elkészítése:
A vajat felolvasztottam és egy ecsettel kikentem a tepsit. Ezután beletettem az elő lapot. Azt is megkentem vajjal s lefedtem még egy lappal s szintén kentem.
Meghintettem a darált mákkal lefedtem, kentem. Lefedtem, kentem, hintettem. Ezt a műveletet ismételtem. A lényeg, hogy a teteje lappal záródik, amit szintén megkentem vajjal.
Ezután kell felszeletelni a baklavát, mielőtt betenném a sütőbe.
25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a desszert a sütőben van a vizet felforralom és feloldom benne a mézet. Bele teszem a 2 kanál rózsavizet és a fél citrom levét.
Ha megsült a baklava kiveszem a sütőből és rácsurgatom a szirupot.
Megvárom míg kihűl.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése