2012. november 25., vasárnap

Ételosztás

   Decemberben lesz két éve, hogy részt veszek egy helyi szegény élelmezési programban, ahol többnyire jómagam vagyok a séf úr. Főként nagycsaládosokat, hajléktalanokat és nyugdíjasokat látunk el meleg élelemmel.



   Annak idején 60 adaggal kezdtük el. Azóta volt olyan, hogy 400 adagot főztünk és osztottunk szét a jelentkezők között. Ha belegondol az ember, hogy egy 5 fős nagycsaládnak a napi ebédje mennyibe kerül, én úgy érzem, pénzt teszek ezeknek a családoknak a zsebébe. Ha ezt minden nap tudnám csinálni biztos vagyok benne, hogy sok elúszott rezsit vagy törlesztőt meg tudnánk menteni. Ha...

   Most vasárnap is egy ilyen akció volt ahol is 250 adag lencselevest készítettünk. Egy adagot 4 dl-re határoztunk meg, így a lefőzendő mennyiség 100 literre rúgott.

   Az az igazság, hogy bizonyos lefőzendő mennyiségenként változik az ételkészítés rutinja. Gondolok itt arra, hogy biztosan megtorpan egy pillanatra az a rutinos szakács, aki a kis egy két literes főzőedények helyett 20 - 30 literesekkel kerül szembe. De akik ezeket megélték is megilletődnek egy 60 literes edény telefőzésekor. Gondolatban azért megjegyzem, hogy vannak több száz literes üstök is. Például a sri lankai cunami után a segélyszervezetek felvonultattak olyan főzőüstöt is, amibe nagy szívlapáttal kellett mérni a fűszereket és emelvényről lehetett kavarni az ételt.

   A fűszerezés egy dolog, megint másik az alapanyagok hőtehetetlenségének következtében végbemenő változás. Kis mennyiségben készre főzzük az ételt majd kizárjuk. Nagyobb mennyiségeknél már egész másként mennek a dolgok.

   Nekünk jelenleg 68 literes a legnagyobb edényünk. Ebbe ugyan nem fért bele a 100 liter, így kettőbe főztem, elővettem egy 40 literest is.

   Ilyen alkalmakkor én a kiadósságot tartom szem előtt s igyekszem is úgy tervezni a receptúrát, hogy az egy főre jutó napi tápérték szükségnek a jelentős százalékát kiadja egy tál étel. Ezt a legkönnyebben valamilyen hüvelyes félével lehet teljesíteni, rántással. E célból teszek még bele paradicsomot és tejfölt. Így aki ezt eszi biztos lehet benne,hogy egy tál tápláló, vitaminban és rostanyagban gazdag ételt kap.  

   Ahogyan a dháloknál (leveseknél) már taglaltam mindenféle száraz bab, lencse és borsófélét érdemes átválogatni a felhasználás előtt, hiszen lehetnek bennük olyan idegen anyagok, mint a kavics, a sár, de még rovartetemet is fellelhetünk a szemek között.

   A válogatás előtt célszerű a főzővizet feltenni a tűzhelyre, hogy mire végzünk a víz már lobogjon. Ugyanakkor a legszerencsésebb, ha a felhasználást megelőző napon válogatás után beáztatjuk a magokat legalább háromszoros vízbe. Így gyorsabban és könnyebben főnek meg a hüvelyesek. Ha a lencsét nem is, a babot mindenképpen áztassuk be hat órával a felhasználást megelőzően.

   Általában kockázott burgonyát és/vagy répát teszek bele, amiket olajon pirított babérlevéllel, római köménnyel, borssal, pirospaprikával, majoránnával, őrölt korianderrel és citromlével ízesítek, zsemle színű rántással.

 
                              

                       


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése